1964 - 1.szám

Újabb lehetőségek a hallástartalék meghatározására

Szerző(k): NYíRY ZOLTÁN dr.
Intézmény: Az Országott Reuma és Fürdőügyi Intézet Fül-orr-gégeosztályának (főorvos : Kratochwill Ede dr.) közleménye
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 10. 1964.

ÖSSZEFOGLALÁS:

Századunk második felében szakmánk a hallásjavító műtétek forrongó fejlődését éli. Ennek következménye, hogy a hallásjavító műtétek legkedvezőbb alapfeltételeit figyelembe véve, kikristályosodtak a műtétnek mondhatnánk „abszolút indikációi”. Más a helyzet a relatív indikációval, s ezen belül az. úgynevezett határesetekkel. A felvilágosító munka és elsősorban a jó műtéti eredmények következtében a klinikust mindig több beteg keresi fel nagyot- hallása miatt. Ezeknek nagy részét idegi eredetű halláscsökkenésük miatt hallókészülékkel kell ellátni. De elég sokan okoznak gondot amiatt, hogy vajon rendelkeznek-e olyan hallástartalékkal, amely mellett az elvégzett hallásjavító műtét után a hallás szempontjából is kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek.
Hallástartalékon azt a létező, de érvényre jutni nem tudó, — azaz rejtett - hallóképességet értjük, amely a vezetés zavarának megszüntetése után visszatérhet.
A vezetés zavara révén a hallást károsító ártalmak a középfülben: a dobhártya nyílások, a hallócsont lánc mozgáskorlátozása, vagy megszakadása a labyrinthus ablakaira ható hangnyomás interferentiája, az ablakok mozgathatóságának az akadályai. Ártalmak a belső fülben: a belső fül nyomásváltozásai stb.

 

New Possibilities of Establishing Latent Auditory Reserves.

SUMMARY

We mean by auditory reserve the actually existing but latent auditory ability that may return after the troubles of conductivity had been removed.
The measurement of the bone-conduction used for the establishment of the auditory reserve as a means of determining fitness for operations of improving audition is not always satisfactory by itself in marginal cases. The author describes some qualitative and quantitative methods which may be used complementarily in such case besides the measurement of the bone conduction. Such methods are: the establishment of the short increment sensiting index, of the sensorineural acuity level and the measuring of the distortion-threshold.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés