1963 - 2.szám

Herpes cephalicus után keletkezett postoperativ sinus-thrombosis

Szerző(k): JURCSÁK LÁSZLÓ dr.
Intézmény: A Hajdú-Bihar Megyei Tanács Kórháza (Debrecen) Fül-orr-gégeosztályának (Főorvos : Jurcsák László dr.) közleménye
Lapszám: Fül-orr-gégegyógyászát 1963 II.

ÖSSZEFOGLALÁS:

Ismeretes, hogy idült középfülgyulladás kapcsán jelentkező meningeális tünetek, az antibiotikumok korában is, szükségessé teszik a fülfolyamat műtéti feltárását. Problémát okozhat, ha a pozitív füllelet mellett más, olyan kórfolyamat is észlelhető, amely hasonló intracraniális szövődményt okozhat. Ilyen például az agyidegeket érintő herpes zoster (h. z.).
Az utóbbi években fokozódott az érdeklődés minden vírusbetegség iránt, ennek megfelelően a fülészeti irodalomban is egyre több adat található az ún. ,,h. z. oticus” vagy ,,h. cephalicus” sajátos manifesztációiról. Bár a betegség pathomechanizmusa nem teljesen tisztázott, a legtöbb szerző kiemeli, hogy a typusos bőr- és nyálkahártya-eruptiókon kívül, a vírus károsító hatása az idegekben és ganglionokban, sőt az agyhártyákon és az agyvelőben is megtalálható. Egyesek felveszik, hogy a központi idegrendszer megbetegedése az elsődleges, és a látható tüneteket konszekutív neuritis okozza. A meningitis és h. z. összefüggése ezért különösen érdekes, mert az ún. h. z. symptho- maticus, minden fajta meningitissei kapcsolatban felléphet.

 

Postoperative Sinus Thrombosis Arising After Herpes Cephalicus.

SUMMARY

Because of grave general and meningeal symptoms, occuring concurrently with cholesteatomatous otitis, radical operation has been performed. The operative findings showed only circumscribed osseous process. Subsequently to the surgery herpes cepha- linus developed in coincidence with the Il-nd and IH-rd branches of the equilateral trigeminus. The herpetic aspect and the meningitis had veen cured within some days.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés