1962 - 4.szám

A gége hamartomája

Szerző(k): AJKAI ZOLTÁN dr.
Intézmény: A X. ker. Tandes Szakorvosi Rendelőintézete Fül-orr-gége osztályának (Főorvos : Ajkay Zoltán dr.) és az Országos Onkológiai Intézet gégészeti osztályának (Főorvos: Polyánszky Tibor dr.) közleménye
Lapszám: Fül-orr-gégegyógyászát 1962 IV.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A hamartoma szövetfejlődési hibából létrejövő daganatféleség. A szövetfejlődési hibáknak három változatát ismerjük : 1. az ébfényi életben meglevő, de a későbbi fejlődés folyamán eltűnő szervek, járatok szöveteinek, sejtcsoportjainak megmaradása. (Ilyen pl. a kopoltyújáratból származó porcsziget a tonsillában vagy pajzsmirigyszövet a ductus thyreoglossus mentén.) 2. a szövetek eredeti szervi alapjukról idegen helyre történő szétszóródása : cho- ristoma. 3. a szövet alkotóelemei hibásan tevődnek össze, aminek következtében a szövetek élettani szerkezete, összetétele megváltozik : hamartoma.
A szövetfejlődési hibák nem egyszer valódi daganat képében jelennek meg, de ezektől megkülönbözteti őket az, hogy nincs önálló állandó növekedési készségük, hanem környezetükkel együtt nőnek. A szövetfejlődési hibák legtöbbször csak a górcső alatt derülnek ki, de a histológiai kép számos változata miatt a kórisme nem mindig könnyű.

 

Hamartoma of the Larynx.

SUMMARY

A benign tumor starting from the left-hand vocal chord of a female patient proved to he a developmental defect of the tissue i. e. a hamartoma. This variety of tumors occurs very rarely in the organism and its location in the larynx is almost unknown.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés