1960 - 1.szám

Struma okozta tracheomalaciás szűkület műtéti megoldása

Szerző(k): BÁNFAI IVÁN dr.
Intézmény: A Pestmegyei Semmelweis (Rókus) Kórház (Budapest) Orr-torok-gége-broncho- logiai osztályának (főorvos : Réthi Aurél dr.) közleménye
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 6. 1960.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A struma okozta tracheomalacia problémája a sebészet aránylag elhanyagolt területe volt. Azt a légcsőszűkületet, amelyet az összenyomott légcsőporcok okoztak, rendszerint a gégész észlelte, de annak okozóját a strumát a sebész operálta. Strumectomia után rendszerint a porcok rugalmasságuknál fogva felveszik eredeti alakjukat, — a légcsőszűkület megszűnik. — A mérsékeltfokú recidiva általános sebészeti műtét indicatióját nem képezi. A kiújult golyva ellenben az amúgyis gyengébb ellenállású trachea-falat tartósan összenyomva, chondromalaciát okoz, a kialakult légcsőszűkület következtében nehézlégzés jöhet létre. Ez különösen akkor jelentkezik, ha a sebész a pajzsmirigy csonkot a légcsőfalhoz varrja. A gégész a nagyfokú trachea- compressiót észlelve tracheotomiát ajánl. Ezt elvégezve átadja a beteget a sebésznek strumectomia céljából, majd a tracheomalacia megoldása plasztikai műtéti sorozattal ismét a gégész feladata.

 

D.: Operative Solution of Tracheomalacical Narrowing Caused by Gioter.

SUMMARY

The author describes the operative procedure to be applied in cases of tracheomalacical narrowing caused by goiter. In his opinion cases of tracheal narrowings caused by recidivating goiter should be operated on by the surgeon-laryngolgist. By means of his method this change can have done with it within one single séance. As contrasted to the operations of other authors by his method complete reconstruction of the trachea can bs reached.

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés