1960 - 1.szám

A presbyacusisról

Szerző(k): GÖMÖRI BÉLA dr.
Intézmény: *4 Budapesti Orvostudományi Egyetem fül-, orr-, gégeklinikájának (Igazgató : Varga Gyula dr. egyetemi tanár) közleménye
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 6. 1960.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A presbyacusis jelentősége az életkor meghosszabbodása és az idősebb emberek munkalehetőségének biztosítása miatt fokozódik. Presbyacusis (pr) alatt a korral járó halláscsökkenést értjük. Egyesek öregkori halláscsökkenésének is nevezik, bár ez a megnevezés nem helyes. Kimutatható, hogy már 20 éves kortól a beszédben nem szereplő magas hangok hallása csökken és 45—50 éves korban, tehát aránylag korán, jelentkezhetnek a szubjektív halláspanaszok és a beszédhalláscsökkenés. A presbyacusist nevezhetjük a hallószerv biomorphosisának is. Biomorphosis alatt az élettani körülmények között a szervezetben fellépő anatómiai és funkcionális változások összességét értjük (Bürger). Hasonlít a szem alkalmazkodási képesség csökkenéséhez, mely ebben a korban okoz korrigálandó panaszt.

 

About Presbyacuse.

SUMMARY

The author describes the most important clinical and pathological changes of presbyacuse. He emphasizes the probability of the joint lesion of the organs of hearing and the central region. He points to the great individual differences and deals with the effects of vitamins too. The experience of the author supports the possibility of an improvement of hearing by vitamin A + E, but the results obtained in this way were not lasting enough.

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés