1959 - 1.szám

Műtét utáni elhúzódó középfülgennyedések helyi antibiotikus kezelése

Szerző(k): KÖMIVES IVÁN dr.
Intézmény: Budapest Főváros László Kórháza Fül-orr-gégeosztályának (Főorvos: Tamási Pál dr.j közleménye
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 5. 1959.

ÖSSZEFOGLALÁS:

Az antrotomia, illetve mastoidectomia után gyakran fennmaradó közép- fülgennyedést akkor mondjuk elhúzódónak, ha a retroauriculáris műtéti metszés teljes gyógyulása után mintegy két héttel még mindig nem szűnt meg a fülfolyás.
Ennek többféle oka lehet. Legtöbbnyire orrgaratűri pathológiás folyamatok, rhinitis, adenoid vegetatio, tonsillitis okozzák, de kiválthatják fertőző betegségek is, anyagunkban leggyakrabban morbilli, pertussis, dysenteria, grippe. A hallócsont osteomyelitissei, melyet a scarlát okozott, a penicillin bevezetése előtt találkoztunk. Fenntarthatja még a középfülgennyedést a nem tökéletes műtéti kitakarítás, továbbá nagyon gyakran maga a megbetegedett fülkürt.

 

Local Antibiotic Therapy of Protracted Postoperative Suppurations of the Middle Ear.

SUMMARY

In cases defined in the title, the adequate antibiotic drug is instillated into the meatus, then it is transported into the tympanum and the Eustachian tube by inflation. If possible complex antibiotic drug or such having a broad spectrum is applied. Of course, the restitution of the nasopharynx cannot be omitted. Sodium lauryl- sulfonate is given to promote the contact of antibiotic drug and tissues. The other wise longstanding otitis may, in this way, be cured in 10 days.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés