1959 - 1.szám

A próbakimetszés jelentősége a fül-orr-gége- gyógyászatban

Szerző(k): VATHY ISTVÁN dr.
Intézmény: A Budapesti Orvostudományi Egyetem Fül-orr-gégeklinikájának (Igazgató : Dr. Varga Gyula egyet, tanár) közleménye
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 5. 1959.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A próbakimetszés és az ezt követő szövettani vizsgálat a kórisme eldöntésében a legexactabb eljárás, de lehetnek hibaforrásai. Ennek illusztrálására két kirívó esetet hozok fel. 26 éves fiatalember mesopharynxában tyúktojásnyi, simafelszínű terimenagyobbodást találtunk. A próbakimetszés a szövettani vizsgálat rostos kötőszövetet mutatott. Műtét alkalmával a kötőszövetes daganatnak vélt elváltozásból csillapíthatatlan artériás vérzést kaptunk. A daganat aneurysmának bizonyult. A másik esetben 60 éves férfibeteg rekedtsége miatt kereste fel klinikánkat. A gégében talált elváltozást rosszindulatú daganatnak tartottuk, próbakimetszést végeztünk, de a szövettani lelet negatív volt. Az ismételt próbakimetszés is negatívnak bizonyult. Mivel a klinikai kép alapján az elváltozás malignusnak látszott, thyreotomia segítségével vettünk a szövettani vizsgálathoz anyagot. Az eredmény itt is negatív volt. Néhány hónap múlva a daganat a tracheostomán átburjánzott és rohamosan növekedve átszőtte a nyak első részét, tehát inoperábilissá vált. Mint látható mindkét esetben a rosszul végrehajtott próbakimetszés idézte elő a betegek tragikus végét.

 

Excision for Biopsy in Oto-Laryngology.

SUMMARY

Excision for biopsy is a simple and very important procedure in Oto-laryngology. It should be performed with so much care that malignancy, provided it be present, be revealed from the first sample. Author discussed the difficulties arising from this demand, and described methods improving the results of biopsy excisions.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés