1958 - 1.szám

Laryngoscop a bronchoscop bevezetésének megkönnyítésére csecsemőknél és gyermekeknél

Szerző(k): KOLLÁR DEZSŐ dr.
Intézmény: Pécsi Orvostudományi Egyetem Gyermekklinikájának (Igazgató: dr. Kerpel-Fronius Ödön egyetemi tanár) közleménye
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 4. 1958.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A bronchoscop bevezetése csecsemőknél és fiatalabb gyermekeknél sokszor nem sikerül olyan gyorsan és kíméletesen, mint ahogy kívánatos lenne. Jackson volt az első, aki ennek a műveletnek a megkönnyítésére egy specialis laryngoscopot szerkesztett. A nálunk használatban levő hasított laryngoscop- nak (ez egy oldalt nyitott cső) több hátránya van. Nagy az átmérője, ezért csecsemőknél a viszonylag szűk anatómiai viszonyok miatt bevezetése csak erőltetve lehetséges. Az oldalán végig futó résen a gyermek nyelve és lágy- szájpadja becsúszhat, s ez a látást zavarja. Csecsemőknél, akiknél még csak a metszőfogak bújtak ki, nagyon kell vigyázni, mert a hasított laryngoscop széle, mint emelő, könnyen kimozdíthatja a fogakat. Ezeknek a hátrányoknak a kiküszöbölésére zárt (hasíték nélküli) laryngoscopot szerkesztettem.

 

Laryngoscope as a Facility for the Introduction of Bronchoscoep in Infancy and Childhood.

SUMMARY

Author constructed a laryngoscope by means of wich bronchoscope can be introduced to infants and children with less difficulty.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés