1955 - 1.szám

A fül, orr, gége korral járó elváltozásai*

Szerző(k): VARGA GYULA dr.
Intézmény: A Budapesti Orvostudományi Egyetem Fül-, Orr-, Gégeklinikájának (igazgató : Varga Gyula dr. egyet, tanár) közleménye
Lapszám: Fül-orr-gégegyógyászát 1955 I.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A fül, orr és gége idős korral járó élettani elváltozásai különböző életkorokban és más-más mértékben észlelhetők. Az öregedés függ a szervek különböző érzékenységétől, a szervezet korral járó más folyamataitól, főleg a központi idegrendszer legfelsőbb szakaszának állapotától és az életkörülmények, a környezet hatásától.
Elsősorban a hallószerv elváltozásait emelem ki, mert ez a szervünk szeikezete és működése igen érzékeny. Rendkívül finoman reagál minden, így a korral járó változásokra is. Emellett a hallószerv működésének vizsgálatában éppen az utóbbi időben igen nagy fejlődést értünk el. Az audiometer bevezetése és technikai tökéletesedése óta nemcsak a hangérzet kvantitatív mérése vált lehetővé, de az újabb vizsgálatokkal biztosabban következtethetünk az elváltozás helyére is. Hasonlóképpen váltak finomabbakká az egyensúlyszerv vizsgáló-módszerei is. A funkcionális vizsgálatok tökéletesedése terén még további igen nagy fejlődés bontakozik ki. Az eredmények tisztázni fogják a hallószerv működésének még nem ismeretes részleteit. Az öregedésre vonatkozó pathológiai-anatómiai kutatások eredményei sem befejezettek és itt további vizsgálatok szükségesek, hogy egyértelmű következtetéseket vonhassunk le.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés